Acció en defensa dels boscos d'Enguera
Demanen la paralització de les tales per a biomassa i la revisió en profunditat del projecte
Este matí, durant la celebració a Segorbe (Alt Palància, Castelló) del II Congrés Forestal de la Comunitat Valenciana, Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu i veïns de Navalón han protagonitzat una acció contra les tales abusives de pins per a biomassa al municipi d'Enguera (La Canal de Navarrés, València). Amb esta protesta, ecologistes i veïns hem volgut denunciar una vegada més estes actuacions, que estan causant danys inacceptables en els boscos d'Enguera. Pel seus greus impactes mediambientals, sol·licitem de nou a la Conselleria de Medi Ambient i a l'Ajuntament d'Enguera la paralització d'estes tales abusives i la revisió en profunditat del projecte d'explotació de biomassa forestal en esta localitat de la Canal de Navarrés.
Estan justificades les tales per a biomassa d'Enguera? Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu (plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians) i veïns de la pedania d'Enguera de Navalón considerem que no. Després de visitar la zona, no tenim dubtes: són abusives. Per això, este matí hem protagonitzat una acció per a denunciar amb fotografies els impactes mediambientals que fins ara han tingut estes tales massives de pins en les Muntanyes d'Utilitat Pública (MUP) d'Enguera, que en quasi tota la seua extensió formen part de la Xarxa Natura 2000.
Estes tales es basen en un pla d'ordenació forestal, aprovat per la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament d'Enguera (quan estaven les dues administracions governades pel PP) i que planteja com a principal activitat l'explotació de biomassa. Tanmateix, la legislació preveu per a les MUP una prioritat ecològica i social. Prioritats que el projecte ignora, ja que es tracta d'una explotació a gran escala que afecta a 13.000 hectàrees (la totalitat de la superfícies municipal d'Enguera) i que contempla extraure 8.000 tones de fusta anualment fins a 2030.
Esta actuació, ben realitzada i correctament fiscalitzada per les administracions públiques, podria tindre el seu sentit i justificació. Per exemple, si s'actuara només en unes quantes parcel·les per a crear un mosaic que alternara zones de major protecció amb altres àrees d'usos diversificats. Tanmateix, l'execució del projecte resulta completament desmesurat quan arriba a les dimensions del pla d'ordenació forestal que el PP aprovà a Enguera.
A més a més, tal i com han denunciat els activistes amb les fotografies, en les tales les empreses adjudicatàries estan incomplint les condicions dels contractes: s'està danyant greument la vegetació arbustiva, s'està augmentant el risc d'erosió treballant en zones de molta pendent i no s'està respectant l'extracció preferent dels arbres torçuts, debilitats o dominats. Fins i tot s'han arribat a tallar pins en finques particulars que no formen part de la zona d'explotació del projecte.
Ecologistes i veïns, davant de tots estos impactes, sospitem que estan fallant els mecanismes de control públic sobre estes actuacions. El desficaci arriba fins al punt que el pesatge dels pins es realitza directament al Port de Sagunt, sense control municipal sobre si les quantitats d'arbres tallats són les correctes o no. Per cert, que des del Port de Sagunt la fusta s'envia a Itàlia, per al seu aprofitament com a biomassa per a projectes de foment d'energies renovables per a combatre el Canvi Climàtic. Tanmateix, el consum de combustibles fòssils per al transport amb vaixell de la fusta fins a Itàlia i també per a la tala i extracció dels arbres amb maquinària pesant anul·la el presumpte estalvi energètic de la biomassa que s'extrau de les MUP d'Enguera.
Els defensors d'este projecte, com per exemple la Plataforma Forestal Valenciana i AMUFOR (Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana), entitats organitzadores del II Congrés Forestal de la Comunitat Valenciana, també afirmen que les actuacions servixen per a previndre incendis forestals i per a millorar les formacions vegetals i ajudar a la seua regeneració. No obstant, la finalitat principal és l'extracció productiva de biomassa i esta condiciona el tipus d'actuacions i les formes de realitzar els treballs, que en la pràctica estan ocasionant d'anys inacceptables en els boscos d'Enguera.
Bosc Viu, AE-Agró i els veïns de Navalón esperem que despés d'esta acció de protesta les administracions públiques implicades en este projecte, la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament d'Enguera, paralitzen pr fi definitivament estes abusives tales. De la mateixa manera confiem que es revise en profunditat el pla d'ordenació municipal d'esta localitat de la Canal de Navarrés i que s'aposte per un model de desenvolupament rural realment respectuós amb la nostra natura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada