14 de març 2014


ACCIÓ ECOLOGISTA AGRÓ I BOSC VIU

DEMANEN A “LA CAIXA” QUE NO SUBVENCIONE AGRESSIONS AMBIENTALS.



Un grup d'activistes d’Acció Ecologista-Agró i de la Plataforma Bosc Viu han desplegat avui una pancarta davant les oficines centrals de “La Caixa” a València per cridar l'atenció sobre les greus actuacions efectuades per la Conselleria de Medi Ambient amb finançament d’aquesta entitat bancària. Els ecologistes han mostrat imatges de les actuacions i han repartit informació als vianants per a donar a conèixer la gravetat de les actuacions que, paradoxalment, es presenten com a beneficioses per al medi ambient.



Un representant d’Acció Ecologista-Agró ha entregat una carta al director del banc per a donar-li a conèixer la situació i demanar-li que controle millor l'ús que es fa dels seus diners. L'entitat bancària hauria d'exigir unes majors garanties sobre la qualitat i el tipus d'actuacions realitzades i efectuar un seguiment dels resultats reals. En tot cas hauria de supervisar els efectes de les actuacions i deixar de subvencionar-les quan els efectes siguen perniciosos.



Membres d’Acció Ecologista-Agró acompanyats de biòlegs especialistes en ecologia i botànica, així com tècnics i experts forestals, han acudit a algunes de les actuacions finançades per “La Caixa” en espais protegits valencians i han pogut constatar sobre el terreny la gravetat de les actuacions efectuades amb subvencions de “La Caixa”. Aquest és el cas d'intervencions al Parc Natural de l'Espadà, de Calderona i al Parc Natural del Túria. En aquest darrer cas, a causa d'unes condicions inadequades de treball, es va originar un incendi forestal en ple paratge protegit que, d'haver-se estès, haguera constituït un desastre ecològic de grans dimensions, provocat per aquestes lamentables intervencions.



Malgrat els noms de les actuacions programades, aparentment beneficioses, els fets reals són desastrosos. Així és el cas d’actuacions com la del paratge de Rebalsadors, en ple cor de la Serra Calderona. Un projecte que teòricament pretén restaurar la coberta vegetal, millorar la biodiversitat, ajudar a la regeneració natural i a la repoblació forestal,... en realitat consisteix en l'eliminació d'enormes quantitats de vegetació natural valuosa, destruint més del 90% de la coberta vegetal, deixant el sòl fèrtil desprotegit i alterat per la maquinària emprada, incrementant el risc erosiu; risc que representa el problema ecològic més greu de les nostres muntanyes. Tot un desastre en què es van invertir vora 100.000 €, en 12 has. de bosc que van quedar arrasades amb l'ús de maquinària pesant. (En la pàgina web de Bosc Viu es pot ampliar aquesta informació i observar abundants imatges de les destrosses).



D’altra banda hi ha dubtes raonables sobre el destí concret de les subvencions, donat que les quantitats emprades no s'acaben de correspondre amb el tipus d'intervenció. “La Caixa” hauria de fiscalitzar ben bé si els preus que es paguen per la maquinària responen exactament a allò pressupostat o si hi ha intermediaris o sobrecosts no explicitats.



Els ecologistes esperen un canvi d'actitud per part de l'entitat bancària i una resposta positiva a les seues argumentacions. De no ser així, seguiran donant a conèixer a la població els efectes de les intervencions finançades i promovent que els ciutadans demanen, sempre respectuosament, però amb rotunditat, la finalització d'aquestes veritables agressions ambientals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada