NOTA DE PREMSA DE LA COLLA ECOLOGISTA L’ARREL.
Ontinyent, 21 de febrer del 2010
La Colla Ecologista l’Arrel (Ontinyent), des de fa 20 anys, realitza reforestacions en diferents espais forestals del terme municipal d’Ontinyent.
Durant el matí del diumenge, s’ha realitzat una reforestació al paratge ontinyentí del Pla de les Simes, organitzada per la Colla Ecologista l’Arrel (Ontinyent) i amb la col·laboració del Grup d’Escoltes Màfeking (Ontinyent), CONVOI (Ontinyent), el Club Integral de Muntanya (València), el Centre Excursionista d’Ontinyent i l’Ajuntament d’Ontinyent.
Tot i que les condicions meteorològiques no eren del tot favorables, prop de cent persones s’han aplegat per a participar en aquesta activitat, (algunes d’elles vingudes a peu des del paratge de Fuset). El fort vent, la pluja intermitent i les baixes temperatures no han sigut impediment per a que xiquetes i xiquets de totes les edats, acompanyats per pares i monitors, hagen deixat la llavor del que serà l’inici d’un xicotet bosc.
Aquesta acció es troba emmarcada en un projecte que porta vigent 20 anys i que pretén la promoció dels valors ecològics, socials, culturals i econòmics dels ecosistemes forestals, a través de la gestió d’un xicotet viver forestal i la realització de reforestacions populars obertes a la participació de tothom.
La reforestació s’ha realitzat amb Roures de fulla menuda (quercus faginea). En altres ocasions, a més a més, s’han usat les següents espècies: Carrasques (quercus ilex ssp rotundifolia), Marfulls (viburnum tinus), Aranyoners (prunus spinosa), Arbocers (arbutus unedo), Arç blanc (crataegus monogyna), Freixes de flor (fraxinus ornus) i Aurons (acer opalus ssp granatense). Es tracta d’espècies arbòries i arbustives, pròpies del bosc mediterrani i, que algunes d’elles, pràcticament han desaparegut de les nostres terres.
La realització de les reforestacions es basen en els següents principis:
· Respecte de la vegetació prèvia, fruit de la regenació natural, que és el principal agent reforestador.
· Respecte de l’estructura del bosc, on trobem una gran diversitat d’espècies de diferents tipus, començant amb les molses i els líquens, passant per les herbes, lianes i arbusts de diferents mides i acabant pels arbres. Totes les espècies presents són importants i, malauradament en moltes ocasions, això és oblidat al considerar una simple plantació d’arbres amb els sols desproveïts de vegetació com a un bosc.
· Lluita contra els monocultius, especialment els de pins, perquè aquests són sistemes molt fràgils i vulnerables a l’atac de les plagues (per exemple: la processionària dels pins). Un bosc amb alta diversitat d’espècies i ben estructurat, sempre disposarà de majors defenses contra qualsevol amenaça.
Finalment, amb l’organització d’aquestes iniciatives ciutadanes, la Colla Ecologista l’Arrel, integrada dins de la plataforma Bosc Viu, denuncia la deficient gestió forestal de l’Administració Valenciana. Aquesta crítica es basa en la inexistència d’un programa de reforestacions que potencie el desenrotllament del bosc mediterrani; les dades sobre reforestacions que subministra la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge estan plenes d’incoherències que fan pensar sobre la seua falsedat; les reforestacions que realitza VAERSA, es fan majoritàriament amb pins i amb l’us de tècniques agressives que, lluny de conservar el medi natural, contribueixen a la seua degradació. Per altra banda, moltes de les accions que anomenen com a “preventives” i que contemplen l’obertura de tallafocs i la realització de “neteges” de sotabosc, no fan més que augmentar el seguit d’agressions que sofreixen els nostres espais forestals, i recentment, l’anunci que ha fet la Conselleria de retallada de recursos destinats a la vigilància dels espais naturals, no pot tindre conseqüències positives.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada