9 de nov. 2011

NOVA TALA DE PINS AL PARC NATURAL DEL PENYAGOLOSA.

La tala de pins s'ha realitzat amb l'excusa de combatre una plaga de vesc (Viscum album) i es troba enmarcada en un pla de deu anys que pretén l'abatiment de 8000 pins, "Pla de control del vesc"


Va ser l'any 2010 quan va començar la tala i s'estima que es van retirar uns 3000 pins, només en aquell any. A finals de l'any passat, la Conselleria de Medi Ambient de la G.V., va anunciar que durant l'any 2011, a causa de la manca de consignació pressupostària per a continuar el "Pla de control del vesc", anaven a cancel·lar-se les operacions en què es pretenien tallar 900 pins més.


En les fotografies, es pot observar que la tala afecta a exemplars de gran port.

El vesc és una planta semiparàsita que arrela en l'escorça dels arbres, alimentant-se a partir de la saba d'aquests. Els arbres i arbusts hostes poden ser frondosos o resinosos, com és el cas de les coníferes i les plantes rosàcies, pomeres i cirerers, per exemple. El vesc, en el parc natural del Penyagolosa, ha conviscut amb els pins durant molt de temps, sense suposar cap amenaça a la supervivència de la pineda. En tot cas, el fet que un pi estiga afectat pel vesc, pot suposar o no, la seua mort i punt (cosa que es produeix rarament). Ara bé, si tallem el pi amb aquesta excusa, el resultat obvi és l'eliminació de l'exemplar en qüestió.


Les alternatives a aquest pla, passen necessàriament per la facilitació de l'establiment en la zona, d'altres arbres i arbusts que proporcionen fruits per a les aus frugívores que s'alimenten del fruit del vesc, suposant així, el principal vehicle d'expansió de la planta paràsita. Amb el règim alimentari alternatiu, l'expansió de la plaga minvaria considerablement.

En la següent presentació, es poden observar els treballs de tala i extracció dels arbres realitzats en 2010. Cal destacar l'afecció al sòl provocada per l'arrossegament dels troncs, l'afecció a arbres d'altres espècies, com per exemple aurons (Acer opalus subsp. granatense) que curiosament formen part de la vegetació clímax de la zona on es van produir les tales, i no els pins en qüestió, i la caiguda de caixes-niu.


NOTA DE PREMSA (11/11/2011).


Informació sobre el vesc i el seu tractament 
(Departamento de Medio Ambiente, Gobierno de Aragón)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada