25 de gen. 2015

AE-AGRÓ DENUNCIA DAVANT DE "LES CORTS" ELS ABUSOS DE LA BIOMASSA.

Els ecologistes demanen e tots els grups parlamentaris que exigisquen un major control sobre l’extracció de fusta en els nostres boscos.

Este divendres, 23 de gener, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ha demanat per escrit a tots els grups parlamentaris de Les Corts Valencianes que exigisquen un major control per part de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient sobre les actuacions d’extracció de biomassa forestal en els nostres boscos. Per a AE-Agró, resulta imprescindible que es fiscalitze el bon ús de les subvencions adreçades a l’extracció de biomassa, per a assegurar així que es realitzen amb el màxim respecte al medi ambient, cosa que fins ara no està passant, tal i com també han tornat a denunciar per escrit hui els ecologistes davant de la Conselleria de Medi Ambient.
Càrcava produïda en via d'extracció de fusta cremada.      Foto: Grup d'Edafologia Ambiental, Universitat Miguel Hernández.



Acció Ecologista-Agró i altres organitzacions integrades en Bosc Viu, la plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians, han pogut comprovar que l’extracció de biomassa en diferents comarques, com ara L’Alcoià, Els Serrans, La Canal de Navarrés o La Vall d’Aiora, ha estat efectuant-se de manera molt inadequada i agressiva amb el medi ambient, causant greus danys sobre els ecosistemes forestals. Segons les informacions recopilades pels ecologistes, estes actuacions comptarien amb subvencions de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per a l’extracció de biomassa forestal i corren a càrrec d’un reduït grup d’empreses, que estan copant la major part de les ajudes que concedix la Generalitat Valenciana.

En els casos que s’han seguit sobre el terreny en diferents comarques s’ha constatat que les actuacions es fan amb maquinària pesant que danya el sòl i la vegetació. L’extracció dels arbres es fa, massa a sovint, obrint camins nous sense cap planificació ni estudi ambiental i obtenint els àrids de les zones properes sense cap control. Els troncs s’arrosseguen en àrees molt inclinades seguint les línies de màxim pendent, fet que té gravíssims impactes sobre el sòl, incrementant de manera important el risc erosiu. La vegetació s’elimina o es danya quasi per complet, tant l’arbrada com l’arbustiva, i en alguns llocs s’elimina fins i tot la capa més superficial del sòl.

Estes intervencions tenen un efecte destructiu sobre ecosistemes valuosos i especialment fràgils, sobretot en el cas d’haver patit incendis forestals. Estes actuacions es realitzen sense cap mirament i s’ha comprovat que es destrueixen els murs de pedra seca que sostenen abancalaments en zones de fort pendent, que tenen una funció molt important per a retindre el sòl i evitar l’erosió. En alguns casos, com a la comarca dels Serrans, s’ha arribat a cegar una rambla, concretament la d’Artaj. A més a més, s’ha pogut constatar que, en el cas d’extracció de fusta cremada per incendis recents, també s’extrauen arbres verds que havien escapat del foc, ja que les tales es fan de manera indiscriminada.

La polèmica extracció de fusta cremada com a biomassa forestal

Vies d'extracció de fusta cremada. Foto: ANAV
Informes del CEAM (Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani) i de la pròpia Conselleria desaconsellen intervindre amb maquinària en zones cremades recentment, així com remoure el sòl o danyar la vegetació en regeneració. Així mateix, estudis de les universitats valencianes també desaconsellen l’extracció de fusta cremada de manera generalitzada i alerten dels greus impactes erosius que es poden generar en situacions com les denunciades.

La Generalitat Valenciana és l’única administració autonòmica que finança amb ajuts per a la biomassa l’extracció de fusta cremada, tema que ha estat molt polèmic i controvertit, tant pels impactes ambientals que implica com pel fet que es puguen obtindre beneficis econòmics (ben quantiosos, a més a més) de la crema del bosc, un perillós incentiu que no hauria de donar-se. En qualsevol cas, resulta inacceptable que uns fons europeus que tenen una finalitat ambiental es destinen a finançar actuacions que, de la manera que es realitzen, amb una notable falta de control, originen gravíssims danys ambientals i que fins i tot, en alguns casos, esta biomassa va a parar a altres països.

Cal més control i sancions per als responsables d’estos abusos

Silvicultura destructiva. Foto: ANAV
Els grups ecologistes portem mesos informant a l’administració i als mitjans de comunicació sobre estos fets sense que la Conselleria de Medi Ambient responga ni pose fi a estos abusos. En el millor dels casos, quan arriba a contestar, la Conselleria nega o justifica els fets, dels quals es té abundant informació gràfica i testimonis de persones preparades científica i tècnicament.

Per estos motius, AE-Agró ha demanat hui per escrit a tots els grups parlamentaris de Les Corts Valencianes que, fent ús de la seua funció de control del govern, demanen informació i aclariments a la Generalitat. I que exigisquen a l’administració que controle esta situació i pose fi a estes destrosses ambientals, que cal recordar estan finançades amb diners públics que haurien de servir per a protegir i restaurar el medi ambient i no per a destruir-lo.

De la mateixa manera, els ecologistes també s’han adreçat hui per escrit a la Conselleria per a denunciar, una vegada més, els abusos que s’estan cometent amb l’extracció de la biomassa forestal i per a demanar que sancione els responsables de les irregularitats. Per a AE-Agró, en cap cas, es pot continuar permetent que l’administració done diners a aquells que originen danys ambientals greus i que podrien infringir la legislació forestal valenciana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada