5 d’oct. 2011

DESPRÉS DEL FOC, L'ESPOLI.

Ara fa poc més d'un any, exactament el 7 de setembre del 2010, es produïa un incendi forestal que va afectar als termes municipals de Bocairent, Alfafara, Benissoda, Agullent i Ontinyent , i que finalment va acabar cremant 2500 ha.

Dues setmanes després, el 20 de setembre, la Conselleria de Medi Ambient GV publicava un decret permetent l'extracció de la fusta cremada per a, segons el mateix decret, evitar la proliferació de plagues d'insectes barrinadors i afavorir la recuperació del paisatge. (En contra de l'opinió dels grups ambientalistes de no retirar la fusta cremada per a, entre altres coses, evitar la creació d'interessos al voltant d'aquesta última).

El següent vídeo recull la intervenció de l'empresa "Moixent Forestal" en la Serra d'Agullent, durant el passat mes d'agost:




Per a saber més sobre la conveniència d'extreure la fusta cremada, es recomana llegir la següent publicació d'investigadors del CEAM, la Universitat d'Alacant i la Universidad de Murcia:


El tratamiento de la madera quemada tras los incendios forestales.

Extracte del document (17.4. Balance ecológico de la gestión de la madera quemada):

"Aunque no se puede descartar que en algunas condiciones particulares la extracción de la madera quemada pueda tener un efecto positivo sobre el ecosistema, el balance neto de las consecuencias ecológicas de este tipo de actuación parece oscilar entre la neutralidad y el perjuicio. Por tanto, la recomendación genérica que se desprende de los resultados obtenidos es la precaución."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada