25 de febr. 2014

Acció Ecologista Agró denuncia que els recents incendis forestals de la Calderona evidencien el fracàs de la política de prevenció de la Conselleria de Medi Ambient.

 

            Els recents incendis que ha patit la Serra Calderona les darreres setmanes, així com també els focs més destacats del 2012 i 2013 han estat resultat d’accidents i imprudències totalment evitables d’haver existit una bona política de prevenció, basada en l’ordenació del territori, la regulació d’usos, la vigilància, la dissuasió, la informació i l’educació ambiental. Ara han estat un llaurador cremant restes agrícoles i una imprudència en un xalet prop del bosc, l’origen dels focs. L’incendi més greu del 2013 va ser originat a Aiora per maquinària agrícola, i va sumar quasi la meitat de l’extensió cremada eixe any. Els focus més importants del 2012 (en Andilla i Xulilla) foren també una crema agrícola i una torre elèctrica en mal estat. En quasi tots els casos, els focs s’originaven en zones amb poca vegetació, en la perifèria del bosc, prop de carreteres o camins i de construccions humanes.

            Aquests focs demostren, una vegada més, l’estratègia equivocada de prevenció d’incendis de la l’administració valenciana, que dedica la major part dels recursos materials, humans i econòmics, a eliminar la vegetació de les muntanyes, mentre retalla, per altra banda, en vigilància i veritable prevenció. El resultat és que, malgrat algunes millores en l’extinció d’incendis, la prevenció segueix estant sota mínims i en l’actualitat tenim una mitjana d’incendis similar a la que hi havia als anys 70-80 del segle passat, és a dir, entre 400-500 incendis de mitjana anual; poc s’ha avançat en aquest sentit.

            Equivocadament l’administració destina milions d’euros a actuacions poc efectives (i moltes vegades contraproduents) d’eliminació de vegetació, que mai han demostrat la seua eficàcia (tret de situacions molt localitzades) i que degraden greument els ecosistemes que pretenen protegir. Enormes “tallafocs” que el foc acaba botant i eliminació de sotabosc en extenses àrees de les nostres muntanyes, són greus actuacions que no eviten cap incendi; que generen una vegetació més degradada i més inflamable i que, en tot cas, suposen danys importants als mateixos ecosistemes que teòricament es vol preservar, incrementant els fenòmens erosius i fent avançar el perill de desertificació al nostre territori.

            D’altra banda la Conselleria retalla i descuida la veritable prevenció, basada en evitar les causes dels incendis, la major part d’origen humà, fonamentalment accidents i negligències com ara cremes de restes agrícoles i marges, barbacoes i fogueres, instal·lacions i línies elèctriques en mal estat, etc. Les recents retallades executades per la Conselleria, com l’ERO de VAERSA (que ha fet fora a tres quartes parts dels tècnics dels parcs naturals valencians) i les retallades en la normativa dels espais naturals protegits (que desprotegeix en la pràctica, més de la meitat de la seua superfície) no fan més que accentuar aquest problema. Les retallades incloses en la llei d’Acompanyament de pressuposts, aprovada a finals de 2013, constitueixen el més greu atemptat a la protecció del medi ambient de tota la història democràtica del nostre país. No deixa de ser significatiu que Calderona, parc natural del mes de gener (i desastre natural la resta de l’any) haja patit dos importants incendis deguts a negligències, després de ser objecte de la campanya de publicitat i, a bombo i platerets, de la Conselleria, que intenta amagar el greu estat de desprotecció i manca de recursos del parc fent actes simbòlics.

            És necessari canviar radicalment el rumb destructiu del medi ambient que lidera la Sra. Bonig, abanderada d’un agressiu neoliberalisme que vol vendre a baix preu la natura al millor postor, encara que siga a canvi de quatre euros per a uns pocs. Per al PP, la protecció de la natura no és més que una molèstia i un impediment per a poder exprimir més encara els recursos naturals, fins no deixar més que les pedres. Cal un canvi d’estratègia en la prevenció dels incendis basada en evitar les causes humanes i no en eliminar la vegetació “per a que no es creme”. Volem evitar els incendis sense renunciar al manteniment del nostre, cada vegada menys ric, patrimoni natural. La Conselleria va, a tota velocitat, en sentit contrari.

Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró.

1 comentari:

  1. Us heu oblidat de citar el gran incendi de Cortes de Pallás en l'estiu de 2012. També va ser a causa d'una imprudència humana, concretament tallant amb radial i soldant ferros en una caseta de muntanya, un dia de fort vent de ponent i altes temperatures.
    M'agradat molt l'article.

    ResponElimina