16 de febr. 2013

EL BOSC VALENCIÀ ES VOL PRIVATITZAR
A PREU DE SALDO.




La plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians exigix la dimissió d'Isabel Bonig, presumpta Consellera de Medi Ambient.

Els darrers dies el mitjans de comunicació s'han fet resó d'algunes iniciatives de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient que, en lloc de defensar el bosc valencià, impulsen activament la seua destrucció. A pesar d'invocar de manera indigna la paraula sostenibilitat, mesures com la privatització a preu de saldo dels nostres boscos, conduïxen a la degradació del patrimoni forestal i ambiental de tots els valencians. Per això, des de Bosc Viu, la plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians, diguem PROU i exigim la dimissió de la presumpta Consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig.

No són novetat les iniciatives en matèria forestal impulsades per la Generalitat Valenciana i publicades a la premsa durant els darrers dies. Però, ara estan recolzades per normatives i per plans formals de l'administració i pretenen finançament d'origen mediambiental per a consumar la degradació dels nostros boscos. Este és el cas de la venda de fusta cremada, la privatització encoberta dels millors boscos públics o l'eliminació de gran part de la coberta vegetal valenciana per a cremar-la, amb la coartada dels seu ús per a biomassa.

Tanmateix, actualment no hi ha plans seriosos per a aprofitar, per exemple, en processos de metanització la biomassa resultant de tasques agrícoles, d'activitats ramaderes o de l'aprofitament de la fracció orgànica dels residus sòlids urbans, que acaben soterrant-se. Per això, estes mesures, anunciades sense cap tipus d'escrúpol en nom del medi ambient, suposen un autèntic desficaci forestal que només beneficiarà a quatre espavilats. Un desficaci que compta, a més a més, amb l'incomprensible aplaudiment i connivència de col·lectius tècnics forestals, d'alguns propietaris privats i de determinats municipis. Hi ha qui, quan olora un poc de benefici a curt termini, encara que siga "pa per avui i fam per a demà" aplaudix a rabiar, sobretot si pensa que a ell li pot arribar una bona tallada.

Però, amb estes polítiques forestals perdem tots, perquè el medi natural forestal és un patrimoni de tots els valencians que no es pot vendre i malbaratar per quatre euros, benficiant a una ínfima minoria d'actors socials. Està en joc un comportament essencial del nostre patrimoni, un capital natural insubstituïble i valuosíssim que malauradament no està encara ben valorat en termes monetaris. Les funcions ecològiques que el bosc exercix, en benefici de tots, són molt més valuoses que els miserables beneficis econòmics que uns pocs poden obtindre explotant insosteniblement els recursos naturals.

El manteniment de la biodiversitat i d'uns paisatges singulars, la regulació  dels cicles atmostèrics i climàtics, la formació i conservació del sòl fèrtil, la prevenció de l'erosió i la desertificació, la recàrrega dels aqüífers,... Espoliar aquest valuós patrimoni, invocant la sostenibilitat només demostra una poca vergonya i un cinisme a l'alçada d'altres actuacions que ja coneixem per part del PP.

Per això, fem una crida a tota la societat valenciana per a exigir a l'administració una gestió que siga de veres sostenible, que salvaguarde els valors naturals i que no els venga a baix preu al pitjor postor. Si no és capaç de portar endavant esta gestió responsable del territori, la Consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, hauria d'abandonar immediatament el seu càrrec.

La societat valenciana no pot permetre que, després de destrossar el nostre litoral i part del món rural amb urbanitzacions insostenibles, des del punt de vista mediambiental però també econòmic, ara la Generalitat Valenciana, amb Isabel Bonig al front d'esta barrabassada, aplique també el model del "tot val" al medi forestal valencià. Per això, des de Bosc Viu, la plataforma per la defensa dels ecosistmes forestals valencians, diguem PROU i exigim la dimissió de la presumpta Consellera de Medi Ambient Isabel Bonig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada