25 de març 2011

Comunicat de premsa
Sindicats, associacions ecologistes, grups excursionistes i entitats veïnals al·legen el Pla d’incendis de Penyagolosa elaborat per l’administració valenciana.

La Conselleria responsable de Medi Ambient ha presentat a exposició pública un polèmic Pla de prevenció d’incendis forestals (PPIF) del Parc Natural de Penyagolosa que inclou actuacions fortament agressives contra els ecosistemes forestals i preveu l’obertura de camins innecessaris, de gran impacte ambiental.

            Donat l’alt valor ecològic del paratge de Penyagolosa i el seu caràcter emblemàtic en el País Valencià, han sigut moltes les entitats que, coordinades per la plataforma Bosc Viu, han presentat al·legacions a aquest lamentable Pla.

            Gran part de les inversions previstes es destinaran a l’obertura i manteniment de més de 100 km de “tallafocs” de gran amplada, cosa que implicarà eliminar la vegetació natural de centenars d’hectàrees d’una zona tant valuosa. Els tallafocs estan fortament discutits tant per conservacionistes com per tècnics i científics, donat que no eviten les causes dels incendis ni els aturen (tret de condicions especials) mentre que els seus impactes son intolerablement elevats. Afecten negativament a la fauna, danyen el paisatge, eliminen la vegetació i faciliten l’erosió, és a dir, la pèrdua de sòl fèrtil, just el principal risc ecològic de les nostres muntanyes.

            Per contra, les activitats veritablement preventives: la regulació d’usos, la vigilància i la dissuasió es queden molt curtes. Als darrers mesos l’administració valenciana està retallant, incomprensiblement, les inversions en vigilància forestal, desatenent una activitat que genera llocs de treball, que resulta eficaç per prevenir i detectar focs incipients i fonamental per a impedir i perseguir altres agressions al bosc.

            Alguns dels camins inclosos en el Pla d’Incendis, resulten tindre efectes molt negatius sobre els ecosistemes del Penyagolosa i resulten, a més, contradictoris amb els esforços per trobar alternatives de desenvolupament rural basades en el turisme verd i responsable i amb la conservació del paisatge i dels valors ecològics del parc natural.

            Les al·legacions no sols posen de relleu les actuacions inadequades, sinó que proposen alternatives i, en el cas concret del traçat de camins, proposen vies alternatives de menor impacte i de major eficàcia. Sorprén que la Conselleria, malgrat les inversions previstes i els mitjans de que disposa, haja presentat un Pla amb errors notables i mostres de desconeixement del medi, com és el cas.

            En la redacció de les al·legacions han participat excursionistes, botànics i experts forestals, així com veïns del paratge i persones que coneixen amb profunditat el territori i que poden fer aportacions valuoses i en positiu, tant per a evitar incendis com per a ajudar a conservar un patrimoni natural i cultural tan valuós com és el del Penyagolosa.

            Las al·legacions han estat recolzades per sindicats com ara La Unió de Llauradors, CCOO, UGT, Intersindical Valenciana, CGT, agrupacions ecologistes com Acció Ecologista AGRÓ, GECEN, Colla Ecologista la Carrasca-Ecologistes en Acció, la Societat d´Amics de la Serra d´Espadà, CEVA, Colla Ecologista l’Arrel (Ontinyent), centres excursionistes com el de València, Castelló, Benicàssim, Ontinyent i Vila-real, Club de Muntanya d'Ontinyent, així com entitats culturals i veïnals com ara Grèvol, Veïns del Penyagolosa, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada