14 de març 2015

AE-Agró denuncia la Generalitat davant d'Europa pels abusos en l'extracció de biomassa forestal


Els ecologistes demanen que s'investiguen les subvencions atorgades per l'administració valenciana amb els Fons FEADER

Tal i com va anunciar Acció Ecologista-Agró a finals de febrer, l'organització ecologista ha lliurat a les institucions europees una denúncia contra la Generalitat Valenciana pels abusos en l'extracció de biomassa forestal i l'escandalós repartiment de les subvencions europees destinades a este sector. AE-Agró considera que l'administració valenciana ha infringit la normativa comunitària. Concretament per l'ús que ha fet la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient dels Fons europeus FEADER, que estan servint per a finançar actuacions d'extracció de biomassa forestal amb un gran impacte mediambiental en els boscos valencians.

Esta denúncia, elaborada per la Comissió Jurídica d'Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració de la Comissió Forestal de l'organització ecologista, recull les argumentacions legals referendades per una gran quantitat de documents que s'inclouen en un annex de més cent pàgines. En el procés han col·laborat també altres col·lectius conservacionistes valencians, agrupats en la Plataforma Bosc Viu, que han aportat informes i material gràfic.

Durant les darreres setmanes, AE-Agró ja ha posat en coneixement de tots els grups parlamentaris valencians informes referits a com està fent-se l'extracció de biomassa forestal i com estan repartint-se els ajuts. Estos documents també els coneix la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, que ha rebut les denúncies i, en teoria, supervisa el procés.

Les actuacions d'extracció de biomassa s'han realitzat, almenys en els casos detectats i informats per AE-Agró, de manera molt agressiva amb el medi ambient. Fins i tot en llocs que formen part d'espais naturals protegits o en zones cremades recentment. Per tant, s'ha vulnerat la Llei forestal, les recomanacions de la pròpia Conselleria de Medi Ambient i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i també les indicacions de caràcter científic i tècnic de les universitats i centres d'Investigació.



Tot açò resulta impensable en unes actuacions que han d'estar autoritzades i supervisades per la Conselleria i que són possibles gràcies a fons europeus amb finalitat ambiental i de promoció del desenvolupament rural. Es presenta la ironia que l'objectiu és la sostenibilitat ambiental i la lluita contra la desertificació, quan el que resultat és un desastre ambiental.

D'altra banda, les ajudes concedides (de les quals la Conselleria aporta un insignificant 0,51%, però és qui repartix les subvencions, les regula i les supervisa) s'han atorgat de manera molt desigual i beneficien només a unes poques empreses, que copen la major part dels ajuts, i a uns quants grans propietaris forestals. Més del 75% de les ajudes va a parar a 8 empreses i territorialment es concentren en unes poques comarques. De les 12 demarcacions forestals, 2 d'elles acumulen el 50% dels diners concedits. Sorprenentment, portaveus de la Conselleria afirmen que tot açò és normal i tot és correcte, malgrat les evidències en contra.

Per tots estos motius, AE-Agró ha sol·licitat a les autoritats europees que comproven els fets denunciats en relació a l'extracció de biomassa forestal i que no aprove més ajuts per a esta activitat, promocionada per l'administració valenciana, mentre no s'acomplisquen de manera demostrable i fiable els següents requisits: Que la biomassa forestal extreta siga realment residual i que la seua extracció siga selectiva; Que estes actuacions no deixen el sòl forestal desprotegit i sense una adequada cobertura vegetal; Que no es danye el sòl forestal per la utilització de maquinària i vehicles pesants per a l'apertura incontrolada de pistes i camins; Que tampoc no es danye la rica biodiversitat dels ecosistemes forestals valencians; Que no afecte a espais naturals protegits ni a la regeneració dels ecosistemes cremats; Que existisca una estricta i clara reglamentació en relació a les cauteles ambientals a adoptar; Que s'acomplisquen estrictament les condicions que establix la Directiva Europea d'Energies Renovables i que existisca una supervisió independent dels efectes ambientals reals, sobre el terreny, originats por l'aplicació de las ajudes a l'extracció de biomassa. Fins al moment, tots estos requisits no s'estan acomplint.

AE-Agró vol deixar clar que no s'oposa a l'ús de la biomassa forestal, sempre que siga veritablement residual i que la seua extracció siga selectiva i efectuada amb respecte al medi ambient. Tampoc no ens oposem als ajuts europeus. Al contrari, però volem que es destinen a un veritable desenvolupament rural, sostenible i equitatiu i que afavorisquen el medi ambient i no servisquen per destruir-lo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada