16 de des. 2013

ELS ECOLOGISTES ACORDEN DENUNCIAR I REPLICAR L’OFENSIVA DE RETALLADES AMBIENTALS DE LA CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I LA SEUA INSOSTENIBLE POLÍTICA FORESTAL.



Reunits a València (dissabte 14 de desembre del 2013), col·lectius ecologistes de tot el País Valencià, sindicats, grups excursionistes, entitats culturals i altres organitzacions agrupades en la plataforma BOSC VIU han acordat una campanya coordinada en defensa del bosc i contra les retallades i les nefastes actuacions de la Sra. Bonig.

Bosc Viu considera inadmissibles les pretensions de reduir i desvirtuar la protecció dels espais naturals protegits valencians emprant la Llei d’acompanyament de pressuposts, un sistema de molt baixa qualitat democràtica, que retalla enormement diferents lleis i normes, mitjançant una via simplificada que limita el debat, redueix la participació i rebaixa les garanties d’un veritable procediment democràtic.

Aquestes noves retallades ambientals arriben després de retallades dràstiques en vigilància i prevenció forestal i després d’un ERO brutal, que deixa a penes sense personal tècnic la gestió dels parcs naturals: un desmuntatge planificat de tot l’edifici de protecció de la natura construït al llarg d’anys. En la mateixa línia s’inscriu l’esborrany de normes de gestió de les zones ZEC (d’especial conservació, segons la Directiva europea d’Hàbitats) que s’ha convertit en una caricatura del que ha de ser protegir els ecosistemes valuosos.

Per amagar tota aquesta desregulació i desprotecció ambiental i la manca d’iniciatives i actuacions importants en matèria de gestió ambiental, la Conselleria ha instaurat una campanya de maquillatge sobre el “parc natural del mes” que resulta patètica, en el context en que es desenvolupa. Els ecologistes aprofitarem aquesta campanya per a replicar i denunciar la situació real de desprotecció, inactivitat i degradació de les zones protegides (sobre el sofert paper).

S’ha acordat un calendari d’activitats paral·lel al que pretén desenvolupar la Conselleria per a aportar dades i mostrar la situació real als ciutadans. Ja es tenen previstes les actuacions per als propers mesos. Els col·lectius de Bosc Viu participaran d’una manera o altra en els actes prevists per aportar una visió crítica i realista; elaboraran informes sobre la situació objectiva dels parcs, les deficiències i problemes i també les alternatives necessàries per a corregir les mancances; organitzaran debats i xarrades divulgatives i informaran a la població de les pretensions de la Conselleria.

Bosc Viu també ha preparat un informe crític sobre el pla d’extracció massiva, no selectiva i insostenible de biomassa forestal que ha enviat a la Conselleria i farà arribar a les institucions europees per a exigir que les subvencions i ajuts (sense les quals no pot funcionar aquest pla) es donen només a activitats respectuoses amb el medi ambient i no a martingales brutes ambientals que degraden els ecosistemes forestals i arruïnen el futur de les comarques d’interior.

També desenvoluparan una xarxa d’experiències positives alternatives encaminades a fomentar un model de desenvolupament rural sostenible, basat en l’agricultura i ramaderia ecològiques, fonamentades més en la qualitat que en la quantitat, en un turisme rural ben regulat i planificat i en la vigilància, conservació i restauració del patrimoni natural i cultural de les comarques de muntanya.


Finalment, en acabar la reunió, els assistents hi han desplegat una pancarta i cartells a prop del Palau de la Generalitat, per a mostrar el seu rebuig a la política ambiental de la Sra. Bonig.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada