25 de març 2013


BOSC VIU DENUNCIA DESTROSSES FORESTALS EFECTUADES PER LA CONSELLERIA AL PARC NATURAL DE LA SERRA D’ESPADÀ

Un centenar de voluntaris pertanyents a Marfull-Agró i altres col·lectius integrats en Bosc Viu (Plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians), han efectuat una acció de denúncia a la Serra d'Espadà, davant de les destrosses ambientals realitzades per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.

            En aquests moments estan efectuant-se les obres de construcció de grans "tallafocs" en diferents parts del Parc Natural de la Serra d'Espadà, unes actuacions que pretenen justificar-se com a "preventives" d'incendis forestals, malgrat no tindre cap incidència positiva en evitar les causes dels incendis, majoritàriament humanes.

            La Conselleria pretén obrir més de 400 kilòmetres lineals d'aquests tallafocs que poden arribar a tindre fins a 100 metres d'amplada, “formant una retícula" en la superfície protegida d'Espadà. A la part central d'aquests tallafocs s'elimina totalment la vegetació, fins arribar a "sòl mineral" i, a les vores, s'elimina gran part de la vegetació, tant arbrada com arbustiva. A aquestes activitats, la Conselleria preveu destinar més de 3 milions d'euros, segons consta en el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals del Parc Natural.


            Aquestes estructures són cada vegada més discutides, atès que no eviten cap incendi (al contrari, incrementen la inflamabilitat de la vegetació) i ni tan sols serveixen, la major part de les ocasions, per a aturar un foc, ja que moltes vegades, el foc els bota, especialment quan es presenten situacions meteorològiques i ambientals desfavorables.

            A banda de la seua ineficàcia i del greu malbaratament de diners públics que no estan disponibles per a tasques necessàries de protecció i conservació, l'obertura d'aquests falsos tallafocs té gravíssims impactes ambientals. A més d'eliminar la vegetació de centenars d'hectàrees, originen un fort impacte negatiu sobre el paisatge i tenen repercussions negatives sobre la fauna.

            El pitjor de tot és què, en eliminar gran part (o la totalitat) de la vegetació protectora, deixen descobert el sòl fèrtil i afavoreixen l'erosió, l'impacte ambiental més greu que pateixen les nostres zones d'interior i que pot conduir a gran part del nostre territori cap a la desertificació. (Vegeu els annexos per a major detall d'aquest arguments).

            Els ecologistes hem desplegat pancartes davant del centre de visitants del parc i també en la zona de muntanya on estan obrint-se ara els tallafocs. Els lemes principals són:

SALVEM EL BOSC; SALVEM L'ESPADÀ i STOP DESTRUCCIÓ FORESTAL.


            A banda dels tallafocs, també estan efectuant-se altres destrosses forestals a la Serra d'Espadà, com ara l’eliminació de vegetació sota el nom increïble de "restauració paisatgística i repoblació". Bosc Viu denunciarà aquestes agressions a la fiscalia de medi ambient i enviarà una carta a l’entitat bancària que ha col·laborat finançant aquestes actuacions (La Caixa), per a explicar els greus impactes d'aquesta actuació i el seu caràcter contradictori amb els objectius de la mateixa. Demanem a aquesta entitat bancària que no financie actuacions anti-ecològiques i agressives amb l'ecosistema forestal.

        Tot açò està passant també en altres zones d'interior valencianes, mentre estan retallant-se efectius humans i materials en la vigilància i detecció d'incendis i en activitats de conservació i protecció. S'ha eliminat vora el 80% del personal tècnic dels parcs naturals. Just la política contrària a la que necessita el bosc valencià.


 BOSC VIU agrupa unes 40 entitats (sindicats, col·lectius ecologistes, excursionistes, grups culturals, etc…) que defensen els ecosistemes forestals valencians i reclamen una gestió forestal respectuosa amb els ecosistemes i els seues habitants, i que proposen un model alternatiu de desenvolupament rural sostenible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada