10 de nov. 2010

AE-Agró proposa a Vistabella la compra "preventiva" de 500 pins centenaris a 25 euros l'arbre.


Encara que l'ajuntament ha rebutjat la nostra oferta per salvar els 700 pins que va a talar al Bovalar, li proposem la compra "preventiva" de 500 arbres

La setmana passada, després d'assabentar-se del projecte de Vistabella del Maestrat consistent en la tala de 700 pins centenaris por motius econòmics, Acció Ecologista-Agró va oferir-li al consistori la possibilitat de comprar els pins a canvi de no talar-los. Tanmateix, l'ajuntament ha rebutjat la nostra oferta i tallarà i vendrà estos arbres monumentals per 25 euros la unitat. Així i tot, AE-Agró manté la seua oferta i s'ofereix a comprar 500 pins centenaris pel mateix preu i previndre la seua possible tala en el futur.


Des d'AE-Agró lamentem, però respectem, la decisió presa pel consistori de Vistabella del Maestrat que ha deixat escapar l'oportunitat de salvar 700 pins del Bovalar. L'organització ecologista li va oferir la setmana passada al consistori la possibilitat d'iniciar una campanya popular, dirigida tant als socis i simpatitzants d'AE-Agró com a la resta de ciutadans que volgueren participar, per recaptar els mateixos diners que va a obtindre amb la venta dels pins. Amb esta iniciativa l'associació conservacionista volia salvar no només els pins centenaris del Bovalar, sinó també mostrar el nostre recolzament econòmic amb un municipi emblemàtic de l'interior de Castelló. Un recolzament econòmic que anava més enllà de la compra dels pins, ja que els potencials participants a la malaurada campanya popular hagueren visitat Vistabella del Maestrat en alguna ocasió per contemplar en primera persona els pins que havien salvat. I estos visitants segurs que haurien deixat més euros en les tendes i botigues de Vistabella durant la seua estada que la pròpia venta dels pins. Ara, el que pot passar és que els nombrosos turistes que es desplacen fins al Parc Natural del Penyagolosa preferisquen fer les seues compres pel camí a altres municipis, com per exemple Xodos, Costur o Atzeneta del Maestrat.

Des d’AE-Agró també lamentem que l’alcalde de Vistabella no només ha rebutjat l’oferta per comprar i salvar els pins centenaris del Bovalar, sinó que a més a més pose en dubte la militància ecologista tant d’AE-Agró com dels companys del GECEN, que van ser els primers en denunciar públicament esta tala i venta massiva de pins centenaris a 25 euros la unitat. L’alcalde de Vistabella, Ximo Gual, ens va definir com "pseudoecologistes" o "ecologistes de despatx". AE-Agró no vol entrar en polèmiques amb l’alcalde. L’organització ecologista el que vol és sumar esforços amb Vistabella del Maestrat, que com tants altres municipis està patint les conseqüències de la crisi econòmica. Per això, li hem proposat a l’ajuntament la compra "preventiva" de 500 pins centenaris al seu terme municipal. Una campanya popular de compra d’arbres amb la qual volem recolzar econòmicament amb 12.500 euros a este municipi emblemàtic de l’interior de Castelló i assegurar-nos la supervivència de com a mínim 500 arbres centenaris que rodegen el Parc Natural del Penyagolosa, sens dubte un dels paratges naturals més importants del País Valencià. Si la campanya enguany té èxit, tal i com desitgem des d’AE-Agró, ens agradaria repetir-la cada Nadal i no únicament amb pins, sinó també amb grèvols, aurons, teixos, serveres... Així podríem gaudir de nou dels boscos que ens descrivia el botànic Cavanilles fa 200 anys al Penyagolosa.

Tal i com va dir l'alcalde de Vistabella, Ximo Gual, els socis i simpatitzants d'AE-Agró som "ecologistes de despatx". Tanmateix cal puntualitzar que el nostre despatx és la natura, on treballem dia a dia, pam a pam, en defensa del nostre territori. Per això, a més a més de sol·licitar una entrevista amb l'alcalde del consistori per negociar la compra "preventiva" de 500 pins al seu municipi, el convidem a visitar els nostres "despatxos" a Ares del Maestrat, l'Albufera de València o la marjal d'Almenara, on desenvolupem projectes de custòdia de territori per rehabilitar espais naturals i el seu patrimoni rural com és el cas d'Ares. Ara la pilota torna a estar a la teulada de l'alcalde, que té l'opció d'ingressar 12.500 euros a les arques municipals i protegir 500 pins centenaris al mateix temps. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada