25 de febr. 2015

LA FUSTA NO ET DEIXA VEURE ELS ARBRES?
Font: Natural Capital Forum

20 de febr. 2015

EL BOSC ÉS MÉS QUE BIOMASSA
ATUREM LA BIOMASSACRE


Quadre de micorizes, bolets.cat

13 de febr. 2015

           PRESENTACIÓ DE LA DENÚNCIA A EUROPA
SOBRE ELS ABUSOS EN L'EXTRACCIÓ
DE BIOMASSA FORESTAL


25 DE FEBRER. 19.00 H. CENTRE EXCURSIONISTA DE VALÈNCIA
(Plaça Tavernes de la Valldigna, núm. 4, València-Ciutat Vella).

ACCIÓ ECOLOGISTA-AGRÓ.
CENTRE EXCURSIONISTA DE VALÈNCIA.

Què denunciem, i per què, sobre l'extracció massiva, indiscriminada i salvatge
de vegetació dels nostres boscos, pagada amb fons ambientals europeus.

EL BOSC ÉS MOLT MÉS QUE BIOMASSA.
Acudeix, aturem la Biomassacre.

ES DENUNCIEN BRUTALS ACTUACIONS D’EXTRACCIÓ DE BIOMASSA (és a dir, vegetació natural del bosc de tota mena, viva o morta, en paratges protegits, en zones fràgils i valuoses, on siga i com siga) subvencionades per fons europeus i que beneficien només a uns pocs, a costa de massacrar els ecosistemes forestals.

10 de febr. 2015

AE-Agró alerta a Les Corts de les desigualtats en el repartiment territorial de les ajudes a la biomassa

València concentra el 80% de les subvencions mentre que Castelló rep el 13% i Alacant només un 7%

Este dimarts, 10 de febrer, la Comissió Forestal d'Acció Ecologista-Agró ha remés a tots els grups parlamentaris de Les Corts Valencianes un nou informe sobre les subvencions atorgades per l'administració valenciana a l'extracció de biomassa forestal, una activitat que està generant greus impactes ambientals i molts pocs beneficis socials. L'estudi completa un primer avanç presentat en gener a Les Corts per part d'AE-Agró. En esta ampliació es denuncia el desigual i sospitós repartiment territorial de les ajudes per al sector de la biomassa, un fet que resulta inexplicable si no es vincula amb els interessos econòmics de determinades empreses forestals i amb la polèmica extracció de fusta cremada.

Finca Les Fermoses, Castallà, L'Alcoià. Foto: Colla Ecologista la Carrasca (Alcoi) EeA.

El passat mes de gener, la Comissió Forestal d'Acció Ecologista-Agró va denunciar davant de les Corts Valencianes la concentració de les ajudes al sector de la biomassa forestal (vuit empreses s'emporten més del 75% dels ajuts) i els greus impactes ambientals de l'extracció de la fusta. En la majoria dels casos, esta activitat s'està realitzant sense cap cautela ambiental, provocant greus impactes ecològics en els nostres boscos. Fins i tot, en zones que recentment han patit incendis forestals i en espais naturals protegits, com per exemple en àrees que formen part de la Xarxa Natura 2000.

Este matí, AE-Agró ha ampliat esta denúncia davant de Les Corts Valencianes i ha lliurat a tots els grups parlamentaris un nou informe, on es completa i amplia la documentació arreplegada sobre les subvencions públiques per a l'extracció de la biomassa. I com passa amb les empreses beneficiàries dels ajuts, resulta que el repartiment territorial de les subvencions és mínim i molt desigual. La província de València concentra el 80% de les ajudes, mentre que Castelló rep el 13% i Alacant només el 7%.

A més a més, el repartiment en cada província també repetix estos paràmetres de concentració: A Alacant la comarca de L'Alcoià summa el 65% de les subvencions i a Castelló L'Alt Palància arriba a concentrar fins al 86% dels ajuts. Pel que respecta a la província de València, la distribució de les ajudes no resulta tan escandalosa, però tres comarques es beneficien del 62% del total de les ajudes. Estes són La Vall de Cofrents-Aiora, La Plana d'Utiel-Requena i La Canal de Navarrés.

Primer el foc, després les subvencions

Segons la informació analitzada per AE-Agró, estes subvencions arriben en molts casos a les localitats valencianes després de patir un incendi forestal. Per exemple, en 2013, més del 35% de les ajudes globals a la biomassa es van concentrar en els municipis afectats pels dos devastadors incendis de 2012. Com ja han denunciat els ecologistes anteriorment, l'extracció de biomassa forestal resulta especialment greu i agressiva en terrenys cremats, per ser molt fràgils i estar desprotegits.

Per això, estes actuacions estan desaconsellades per informes científics del CEAM (Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani), les universitats valencianes, el Ministeri de Medi Ambient i de la pròpia Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Tanmateix, la Conselleria de Medi Ambient no només les permet, sinó que la valenciana és l'única comunitat autònoma que a més a més subvenciona l'extracció de biomassa en zones afectades per incendis recents.

Ayora, Monte Chico i Arciseco. Fotos: Asis Casany, Acció Ecologista Agró

La Conselleria, còmplice directa dels abusos

Actualment, davant els escrits presentats pels ecologistes denunciant els palpables abusos comesos tant en zones cremades com no cremades, la Conselleria es tanca en banda i insistix que “tot està ben fet”. Fins ara no hi ha constància de cap sanció per estes pràctiques, que podrien constituir infraccions de la legislació forestal vigent. Per a AE-Agró o el seguiment que efectua l'administració és inexistent o la Conselleria és còmplice directa dels abusos.

I és que resulta significatiu que algunes de les empreses i particulars que han rebut importants ajuts han participat també com "assessors" en el procés d'elaboració del polèmic PATFOR (Pla d'Acció Territorial Forestal) impulsat per la consellera Isabel Bonig. O formen part de la Mesa Forestal, un òrgan de participació pública en matèria forestal que margina a les entitats conservacionistes i només representa en la pràctica els sectors interessats directament en l'explotació econòmica dels nostres boscos.

AE-Agró espera que, amb esta nova denúncia davant de Les Corts Valencianes, els grups parlamentaris s'impliquen en l'anàlisi d'estes ajudes, que es presenten com a molt positives per al món rural, però que en realitat resulten molt poc satisfactòries, ja que es concentren en poques mans i en pocs municipis i el seu cost mediambiental per als nostres boscos és enorme.

Cal aclarir que AE-Agró no s'oposa a l'aprofitament de la biomassa forestal que siga realment residual, si es fa de manera selectiva i respectuosa amb el medi ambient. Però, no és el cas que ens ocupa. Al País Valencià s'està extraient biomassa que no és residual i a més a més de manera massiva, indiscriminada i abusiva, contravenint així la finalitat dels fons europeus d'on provenen la majoria de les subvencions per al sector.

Comissió Forestal d'Acció Ecologista-Agró
Més informació: Carles Arnal (690 039 828)



5 de febr. 2015

VOLUNTARIAT AMBIENTAL A SANTA POLA


Vos presentem la segona jornada de voluntariat ambiental en Santa Pola, organitzada conjuntament per l'Associació Eco-Cultural El Clot i la Oficina Ambiental de la Universitat Miguel Hernández.

Aquesta jornada tindrà com a fi la reforestació de dues zones de la serra de Santa Pola, amb exemplars d'arbres i plantes autòctones.

El lloc de la quedada és en l'aparcament del Far, a les 9:30 hores del diumenge 15 de Febrer.

No dubteu en vindre. Ho pasarem bé! Sempre s'aprèn coses noves en la natura.
 
Ens veiem!

LOS TRABAJOS ANTIINCENDIOS QUE MADRID PAGA CON MADERA, ACABAN EN TALAS INDISCRIMINADAS.

Informació que apareix al periòdic eldiario.es

Enllaç a la notícia en eldiario.es

Foto: UGT-Forestales


2 de febr. 2015

 
Dins del marc del projecte ECOPLANTMED (www.ecoplantmed.eu), vos convidem a participar en el workshop “Les entitats de custòdia del territori i la restauració d'hàbitats naturals” que tindrà lloc en les instal·lacions del CIEF/Banc de llavors forestals, en Quart de Poblet, el proper dissabte 7 de febrer.

Aquest taller s'adreça especialment a integrants d'entitats de custòdia del territori, voluntariat ambiental i qualsevol altra persona involucrada en la gestió del medi natural. 

L'assistència és lliure amb inscripció prèvia (aforament limitat).

Més informació i inscripcions: project.cief@gva.es o Tel: 961 920 300

El objetivo principal del proyecto ECOPLANTMED es contribuir a reducir la pérdida de biodiversidad y promover un modelo de desarrollo sostenible en la región mediterránea, fomentando la conservación de las especies autóctonas y promocionando su uso en las restauraciones de hábitats y en el sector de la producción de planta. El proyecto ECOPLANTMED tiene un presupuesto total de 1.050.364 euros, de los que 945.328 euros (90%) están financiados por la Unión Europea a través del Programa IEVA CT Cuenca Mediterránea 2007-2013.
El Programa IEVA CT Cuenca Mediterránea 2007-2013 es una iniciativa de cooperación transfronteriza multilateral financiada por el Instrumento Europeo de Vecindad y Asociación (IEVA). El objetivo del programa es promover el proceso de cooperación sostenible y armoniosa a nivel de la Cuenca del Mediterráneo por afrontar los desafíos comunes y mejorar su potencial endógeno. Financia proyectos de cooperación para contribuir al desarrollo económico, social, ambiental y cultural de la región mediterránea. Los siguientes 14 países participan en el Programa: Chipre, Egipto, Francia, Grecia, Israel, Italia, Jordania, Líbano, Malta, Palestina, Portugal, España, Siria (participación actualmente suspendida), Túnez. La Autoridad de Gestión Conjunta (JMA) es la Región Autónoma de Cerdeña (Italia). Los idiomas oficiales del Programa son el Árabe, Inglés y Francés (www.enpicbcmed.eu).
La Unión Europea está constituida por 28 Estados miembros que han decidido unir de forma progresiva sus conocimientos, sus recursos y su destino. Juntos, durante un periodo de ampliaciones de más de 50 años, han construido una zona de estabilidad, democracia y de desarrollo sostenible manteniendo su diversidad cultural, la tolerancia y las libertades individuales. La Unión Europea tiene el compromiso de compartir sus logros y sus valores con los países y pueblos más allá de sus fronteras.
Cláusula de no responsabilidad: La presente publicación ha sido elaborada con la asistencia de la Unión Europea en el marco del Programa IEVA CT Cuenca Mediterránea. El contenido de la misma es responsabilidad exclusiva del CIEF y en ningún caso debe considerarse que refleja los puntos de vista de la Unión Europea.