25 de març 2013


BOSC VIU DENUNCIA DESTROSSES FORESTALS EFECTUADES PER LA CONSELLERIA AL PARC NATURAL DE LA SERRA D’ESPADÀ

Un centenar de voluntaris pertanyents a Marfull-Agró i altres col·lectius integrats en Bosc Viu (Plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians), han efectuat una acció de denúncia a la Serra d'Espadà, davant de les destrosses ambientals realitzades per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.

            En aquests moments estan efectuant-se les obres de construcció de grans "tallafocs" en diferents parts del Parc Natural de la Serra d'Espadà, unes actuacions que pretenen justificar-se com a "preventives" d'incendis forestals, malgrat no tindre cap incidència positiva en evitar les causes dels incendis, majoritàriament humanes.

            La Conselleria pretén obrir més de 400 kilòmetres lineals d'aquests tallafocs que poden arribar a tindre fins a 100 metres d'amplada, “formant una retícula" en la superfície protegida d'Espadà. A la part central d'aquests tallafocs s'elimina totalment la vegetació, fins arribar a "sòl mineral" i, a les vores, s'elimina gran part de la vegetació, tant arbrada com arbustiva. A aquestes activitats, la Conselleria preveu destinar més de 3 milions d'euros, segons consta en el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals del Parc Natural.


            Aquestes estructures són cada vegada més discutides, atès que no eviten cap incendi (al contrari, incrementen la inflamabilitat de la vegetació) i ni tan sols serveixen, la major part de les ocasions, per a aturar un foc, ja que moltes vegades, el foc els bota, especialment quan es presenten situacions meteorològiques i ambientals desfavorables.

            A banda de la seua ineficàcia i del greu malbaratament de diners públics que no estan disponibles per a tasques necessàries de protecció i conservació, l'obertura d'aquests falsos tallafocs té gravíssims impactes ambientals. A més d'eliminar la vegetació de centenars d'hectàrees, originen un fort impacte negatiu sobre el paisatge i tenen repercussions negatives sobre la fauna.

            El pitjor de tot és què, en eliminar gran part (o la totalitat) de la vegetació protectora, deixen descobert el sòl fèrtil i afavoreixen l'erosió, l'impacte ambiental més greu que pateixen les nostres zones d'interior i que pot conduir a gran part del nostre territori cap a la desertificació. (Vegeu els annexos per a major detall d'aquest arguments).

            Els ecologistes hem desplegat pancartes davant del centre de visitants del parc i també en la zona de muntanya on estan obrint-se ara els tallafocs. Els lemes principals són:

SALVEM EL BOSC; SALVEM L'ESPADÀ i STOP DESTRUCCIÓ FORESTAL.


            A banda dels tallafocs, també estan efectuant-se altres destrosses forestals a la Serra d'Espadà, com ara l’eliminació de vegetació sota el nom increïble de "restauració paisatgística i repoblació". Bosc Viu denunciarà aquestes agressions a la fiscalia de medi ambient i enviarà una carta a l’entitat bancària que ha col·laborat finançant aquestes actuacions (La Caixa), per a explicar els greus impactes d'aquesta actuació i el seu caràcter contradictori amb els objectius de la mateixa. Demanem a aquesta entitat bancària que no financie actuacions anti-ecològiques i agressives amb l'ecosistema forestal.

        Tot açò està passant també en altres zones d'interior valencianes, mentre estan retallant-se efectius humans i materials en la vigilància i detecció d'incendis i en activitats de conservació i protecció. S'ha eliminat vora el 80% del personal tècnic dels parcs naturals. Just la política contrària a la que necessita el bosc valencià.


 BOSC VIU agrupa unes 40 entitats (sindicats, col·lectius ecologistes, excursionistes, grups culturals, etc…) que defensen els ecosistemes forestals valencians i reclamen una gestió forestal respectuosa amb els ecosistemes i els seues habitants, i que proposen un model alternatiu de desenvolupament rural sostenible.

13 de març 2013

NECESSITEM VOLUNTARIS I VOLUNTÀRIES
PER A FER UNA ACCIÓ SIMBÓLICA I PACÍFICA
EN DEFENSA DEL BOSC


DIUMENGE dia 24 de MARÇ (pel matí)

            Amigues i amics: l'acte consistirà en desplegar unes pancartes de denúncia d'actuacions ecològicament agressives efectuades per la pròpia Conselleria encarregada de "carregar-se" el Medi Ambient, en el mateix cor de la Serra d'Espadà. Una veritable destrossa de l'ecosistema (eliminació de gran part de la vegetació i alteració del sòl fèrtil) amb l'excusa de protegir i regenerar l’ecosistema (encara que semble absurd i contradictori). 


            Si esteu interessats, hem quedat a les 11.00 h del matí del diumenge 24 de març, enfront de l'Ajuntament d‘Eslida. Des d’allí, ens desplaçarem amb vehicles uns pocs kilòmetres i després farem un breu trajecte a peu fins la zona afectada. L'acte s'haurà acabat sobre les 12.30 h, encara que opcionalment, qui vullga, podrà participar en un breu passeig per la zona afectada durant el qual s'explicarà de manera detallada els motius pels quals denunciem l'actuació i la gravetat ecològica de les desfetes. Si penseu acudir, és convenient que confirmeu la vostra presència enviant un correu de confirmació.


            Els lemes seran. "PERILL: DESTRUCCIÓ FORESTAL" i "SALVEM EL BOSC; SALVEM L’ESPADÀ". L'acció serà tranquil·la i simpàtica, en positiu (proposant alternatives), i sense cap risc, apta per a totes les edats. Convé, això sí, portar calcer de muntanya, roba adequada i un poc d'aigua. En concret el que vos demanem es que ens ajudeu a desplegar les pancartes i donar suport als activistes de Marfull-Agró, en representació de Bosc Viu, que organitzen i preparen aquest acte de denúncia de destrosses forestals i defensa del bosc valencià.


Correu de contacte: arnal.car@gmail.com,
telèfon (només emergències: 690039828).

2 de març 2013


DINOSAURIOS Y BOSQUES EN EL SIGLO XXI
Article d'opinió aparegut a El País, dissabte 2 de març del 2013


            En el País Valenciano aún hay bosques. Sí, aunque muy reducidos y degradados en relación a los que existían antes de que empezara a ser notorio el impacto humano sobre el medio natural. También hay dinosaurios vivientes, aunque esto sorprenda más: se trata de la mayor parte de los políticos y técnicos que se encargan de la gestión de estos bosques. En vías de extinción, pero aún perduran. Resultan obsoletos, anacrónicos y destinados a desaparecer; pero sorprendentemente, cada día, al despertarnos, aún están ahí.

            Las prioridades en la gestión forestal en el siglo XXI son obviamente diferentes a las de los siglos XVIII y XIX, especialmente en nuestro territorio. Ahora la prioridad no es la obtención de madera ni tampoco otras actividades extractivas (por otra parte, la baja productividad maderera de las áreas naturales en las que se ha confinado lo que resta de los bosques valencianos, no puede ofrecer grandes alegrías). Las llamadas funciones ambientales son mucho más valiosas. Se trata de formar y proteger el suelo fértil, de mantener un nivel elevado de biodiversidad, de recargar los acuíferos, de mantener los ciclos atmosféricos y climáticos, etc... Estos servicios gratuitos que ofrecen los ecosistemas naturales multiplican varias veces la suma de todos los valores extractivos de los bosques.

            Sin embargo, nuestros simpáticos dinosaurios forestales no se han enterado. Siguen manteniendo ideas heredadas de siglos anteriores. Consideran que en gran parte de los ecosistemas forestales, el estrato arbustivo, componente esencial de los bosques mediterráneos, es suciedad; simplemente porque no son pinos. Aún practican intervenciones agresivas con maquinaria pesada, desprotegiendo, alterando y removiendo el suelo fértil, ignorando o despreciando el riesgo erosivo de nuestras áreas de montaña, uno de los más graves deterioros ecológicos que pueda darse y que conduce a la desertificación. Aún piensan que “el hombre” debe mejorar, rectificar o conducir a la naturaleza, porque ella sola no sabe valerse. Se trata de concepciones burdamente antropocéntricas que surgieron durante la Ilustración y que recuerdan a aquel “todo para el pueblo, pero sin el pueblo”, ya que el pueblo, ignorante y basto, no está preparado para gobernarse a sí mismo. Tampoco la Naturaleza está preparada ella sola para sobrevivir. Han de ser ingenieros y otros expertos quienes allanen montañas, desvíen cauces de ríos, caven minas, conviertan bosques en carbón y, en definitiva, “mejoren” una naturaleza “inculta”, como se decía. Todo ese bagaje ideológico venía muy bien como coartada intelectual del naciente capitalismo industrial, expansivo e imperial, que concebía la naturaleza como una inagotable fuente de recursos que podían y debían ser apropiados (privadamente) y también como recipiente sin límite donde poder enterrar los residuos generados.

            Hace unas semanas los medios de comunicación se hacían eco de la sorpresa y el escándalo generados por la subasta de montes públicos, a precio de saldo, para que entidades privadas lo puedan expoliar a gran velocidad y sin demasiados miramientos. Ante las dificultades legales encontradas ha surgido un mensaje de apoyo por parte de técnicos forestales, ciertos propietarios y algunos ayuntamientos de interior: estegosaurios, tiranosaurios, triceratops y ovoraptores, reptando penosamente todos en la misma dirección, hacia una vía sin salida.

            Ya sabemos dónde nos ha conducido esa concepción del mundo, como objeto inacabable de explotación, tanto a nivel social y económico como a nivel ecológico. En este siglo XXI amenazado por un creciente cambio climático, con unos niveles de contaminación en aumento, con una preocupante desaparición de ecosistemas naturales y reducción de la biodiversidad, etc.., las prioridades han cambiado. Sin embargo estos cambios aún no llegan a la gestión real de la administración. Los dinosaurios aún siguen ahí. Desconcertados, eso sí, como debieron estar sus congéneres cretácicos tras la caída del meteorito que supuso el inicio del fin de su estirpe. No cambian de dirección; en su desesperada “huida hacia adelante” siguen destrozando el medio ambiente al mover sin control sus pesadas extremidades, cual elefante en cacharrería.

            Las ciudadanos, indignados porque se nos hace pagar los platos rotos a todos (y en mayor proporción a los que menos tienen y menos han contribuido al desastre) nos hemos de mover para desplazar de los puestos de mando a tanto dinosaurio destrozón y corrupto si no queremos que el planeta avance en una senda de tenebroso desastre como el escenario descrito en la magnífica obra de Cormac McCarthy (La carretera). Esperemos que cambien las cosas antes de que sea demasiado tarde; no resulta atractivo parecerse a los personajes de esa dura novela.

Carles Arnal 
Doctor en Biología y miembro de la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró.